Kunsten at få det hele – fem kvindelige ledere fortæller
Dorothee Gnaedinger
Kan man virkelig få det hele, hvis man gerne vil have en karriere på toppen? Svaret er ikke så ligetil, og der er som regel mange bump på vejen, men det kan man, hvis man er villig til at gå på kompromis og ret skarpt definere, hvad det vigtigste af ‘det hele’ er for en selv. Livet som CEO er ikke enkelt, men de her kvinder er villige til at tage dig med om bag de kort, der ellers bliver holdt så tæt ind til kroppen, og forberede dig på, hvad du kan komme til at møde på ledelsesgangene. Det er deres ærlige beretninger fra deres virkelige liv bag scenen på toppen af karrierestigen.
Kærestehypotesen
Susannah Nix
Penny Popplestone kommer fra en solid familie og har en god uddannelse som kemiingeniør. Alligevel bliver hun ved med at rende ind i de forkerte fyre. Hun beslutter sig for at holde en pause med mænd. Men så er ham den flotte barista, der hver dag i over et år har serveret hende hendes latte på skummetmælk, måske i virkeligheden også begyndt at være venlig. Er det ved at være tid til at kaste sig ud i et rigtigt eventyr og prøve noget nyt og farligt og spændende?
Statuetten
Victoria Hislop
Har man læst Øen, ved man godt hvem Hislop er. Vi er stadig i Grækenland, men i en noget anden fortælling. Helena viser sig at være beslægtet med en brutal general fra det gamle militærdiktatur. Samtidig med at hun optrævler sit ophav, forsvinder utallige oldtidsfund fra landet. Helena finder selv ud i et spændingsfyldt opgør med sin egen og landets fortid.
Den lille avis for ensomme hjerter
Alison Sherlock
Lucy er blevet hængt ud offentligt i London, da hendes kendte kæreste pludselig viser sig at være gift. Skandalen eksploderer. Hun flygter ud på landet og kan meget belejligt hjælpe sin onkel, der har brækket anklen. Han ejer den lokale avis, som virkelig kæmper for at overleve. Stille og roligt falder Lucy til med de andre søde beboere i landsbyen og får også hjulpet avisen og dens flotte redaktør på vej.
Den lille butik for ensomme hjerter
Alison Sherlock
Amber har mistet sit job i New York og vil egentlig gerne hjem til sine forældre på New Zealand, men bliver sat til at besøge sin tante ‘på vejen’. Hun bor i en søvnig lille landsby i Cranbridge. Hendes købmandsbutik er ved at gå til i rod, og økonomien halter. At tantens søn har sagt sit job op for at vende skuden virker blot som en dråbe i havet. Men da Amber strander i den lille by, begynder der at ske ting og sager.
Det franske drømmeslot
Jo Thomas
Her kan man komme med på tur til et forladt slot i Frankrig, som tre søstre på forunderlig vis arver. Spøger det? Gemmer slottet på hemmeligheder om deres familie? Hvorfor har de overhovedet arvet et slot, som de aldrig har hørt om?
Der er masser af calvados, cider og tarte tatin i denne lækre lille romance, som jeg har haft fornøjelsen af at redigere i et dejligt samarbejde med oversætteren.
Seks dage
Dani Atkins
Da Gemma bliver efterladt ved alteret til sit eget bryllup, er hun den eneste, der reelt ønsker at finde ud af, hvad der er blevet af hendes gom. Alle andre har travlt med at afskrive ham – enten som et svin eller en overscoring. INGEN er i tvivl. Hun er blevet forladt.
I løbet af de seks dage, man har, før politiet lukker sagen om en savnet kæmper Gemma mod uret. Som en gal leder hun efter spor og hints om, hvad der er sket og hvorfor. Samtidig afdækkes historien om et forhold, der ikke har været helt uden afvigelser fra den lyserøde norm.
Den evige flamme
Debra May Macleod
Det var sjovt at skulle tilbage til sin gamle latin i arbejdet med at redigere denne oversættelse.
Igen får man virkelig meget historie for pengene. Det føles næsten gratis, når man bliver så godt underholdt under vejs.
Vestalinderne havde virkelig meget magt i Rom under rigets storhedstid. I 1100 år vogtede de en hellig ild. Gik den ud, betød det Roms endeligt. Og der var nok at frygte for riget.
Gennem magt og intriger kommer man både omkring Cæsars død og Egyptens undergang, mens man følger med i, hvad en meget klog kvinde har tænkt sig at gøre.
Det lille teater ved havet
Rosanna Ley
Af og til tager arbejdet én med til virkeligt skønne destinationer. I dette tilfælde Sardinien.
Her forelå en lækker oversættelse om Fayes skæbne, som jeg fik lov til at redigere.
Faye har været igennem et hårdt uddannelsesforløb til indretningsarkitekt, hvorunder hun blandt andet er blevet forladt af sin kæreste og ludfattig. Men så ringer den italienskgifte veninde og spørger, om Faye ikke vil komme og passe deres fisk, mens hun og manden er ude at rejse … og så er der forøvrigt et gammelt faldefærdigt teater i den fiktive by Deriu, som nok trænger til et gevaldigt ansigtsløft.
Kvinderne på saffron hall
Clare Marchant
Noget så sjældent som en dejlig let roman, der finder sted i Tudor-tidens England. Eleanor giftes bort som barn, men tager en hemmelig skat med sig, som hun har fået af sine venner fra klosteret. Hun lærer sig at dyrke safran og bliver hurtigt sin egen lykkes smed, men rammes også af urolighederne under den lunefulde konge, Henry VIII.
Forfattervikaren
Phaedra Patrick
Liv Green gør rent hos sin yndlingsforfatter. Da forfatteren pludselig forsvinder, har denne efterladt sig en – mildest talt – overraskende arv.
En sjov og let roman, der gerne skulle gå rent ind og samtidig rumme lidt moden kompleksitet.
Jizz – en roman om at elske
Mette Jensen Hayles
Dette er nummer to originalmanuskript, jeg selv har været med til at antage, og jeg måtte – måske meget symbolsk – gyde, blod sved og tårer for at få det til at lykkes. Mette kan noget så sjældent som at skrive, så man ikke kan tænke på andet. Jeg blev blæst bagover og læste hele manuskriptet i en køre første gang. Børn, mand og aftensmad fik lov til at vente. Da familien endelig blev samlet igen, havde jeg mistet al mimik. Det var så voldsomt, så voldeligt og så ægte, så ømt og så fuldt af uforløst kærlighed, der bare sprængte alle rammer for at trænge ud. Og det delte virkelig vandene. Fem stjerner de fleste steder, én et andet – intet derimellem. Alle ville have en bid af Mette. Siden er hun udkommet med andre bøger på andre forlag. Omslaget er stadig tatoveret på min arm.
Having it all – stories behind the myth
Dorothee Gnaedinger
Man tror, det er løgn, når man hører, hvad der foregår på direktionsgangene. Men vi vil ikke lade tabuerne vokse sig større i skyggen. Dorothee er selv CEO i en multinational pensionsforening, og hun har talt med fire andre kvinder i samme position. Selv om de er i forskellige brancher og forskellige steder i verden og på forskellige stadier i deres liv, er der forbavsende ligheder mellem deres oplevelser. Med denne bog vil de gerne være med til at løfte sløret for, hvad det vil sige at være CEO – især som kvinde – og eventuelt klæde den næste generation af mænd og kvinder på til at ændre tingenes tilstand.
Jeg har været med på sidelinjen, har sparret og hjulpet med struktur, interviewspørgsmål, idéudvikling og -eksekvering samt fundet forordsforfatter til denne bog.
Bjørn
Iben Mondrup
I forbindelse med, at Iben Mondrup har udgivet sin trilogi om to børn fra Grønland, der bliver adopteret til Danmark, har jeg interviewet hende hos Boghandleren på Godthåbsvej og Politikens Boghal, hvor det blev streamet. Vi har også været til en salon i Dyrehaven, hvor jeg modererede interaktionen mellem hende og publikum. Det er både blevet til nogle dybe og nogle lidt mere lette samtaler. Vi havde en om dyrene i hendes bøger, der faktisk blev sjov, men også tog en drejning ind på noget af det, der er så stærkt og subtilt, at det kan være svært at sætte ord på.
Memo – Den nemme vej til bedre hukommelse
Oddbjørn By
Her kunne man tale om at redaktøropgaven passede som fod i hose med PR-arbejdet. Oddbjørns metode til at huske er ekstremt effektiv, og mange ville gerne lære om den, høre om den, prøve den. Han var i mange medier, og jeg optrådte også selv med ham for at demonstrere, hvor godt hans tricks virkede. Jeg ved ikke, hvad salgstallene har rundet nu, men dengang lå de på 30.000.
Hård er mit lands lov
Tore Kvæven
Det her var en bog om vikinger fra før, vikinger rigtigt kom på mode. Vi ledte alle efter det, der skulle komme efter krimien. Sjovt nok er der ikke kommet noget endnu. Til gengæld er den her bog helt vanvittigt velresearchet. Historien er fortalt med en Moby Dick møder Heart of Darkness med nordiske barbarer-stemme. Drab og mord og skattejagt og landestridigheder om bord på Havjærven kom med hjem fra Frankfurt. Det var meget lærerigt at arbejde med oversættelsen, som jeg redigerede. Faktisk følte jeg mig så meget på kanten af min formåen, at jeg måtte involvere museumsinspektør, Peter Pentz, der netop havde kurateret en kæmpe vikingeudstilling på Nationalmuseet. Han skimmede og sagde heldigvis, at det så fornuftigt ud, og så gav han os alle sammen en rundvisning på udstillingen. Grafikeren og jeg boksede meget med omslaget. I dag er vi begge tilfredse med, hvor vi endte.
Det forbudte løfte
Lorna Cook
Man holder lidt vejret. Hver side er fyldt med superstærke kvinder, drama og plotwists, og imens jeg oversatte bogen, lærte jeg helt umærkeligt lidt om, hvordan 2. verdenskrig egentlig forløb i Skotland.
Historien udfolder sig i to spor på et gammelt gods i højlandet: En kvindelig arving flygter fra sin egen 21-års fødselsdagsfest i 1940. Hun tager ud til den sø, som hun elsker og kan finde ro ved. Pludselig sprutter en jagermotor over hende og et fly brager ned i søen. 80 år senere er godset i en skrækkelig forfatning. En ung mand og hans mor kæmper med næb og klør for at redde det. Ind kommer PR-agenten, Katie, som heldigvis har hjertet på rette sted. Sammen arbejder de mod at gøre godset til en rentabel Bed & Breakfast-forretning med afternoon-tea-serveringer i orangeriet.
En aften i august
Victoria Hislop
Den længe ventede efterfølger til Øen. Det var med tungen lige i munden, at jeg forsøgte nænsomt at styre mig igennem det lettere komplicerede og bedagede sprog i den udmærkede oversættelse af en fortælling, som over en million læsere har elsket så højt.
Som Zlatan men bedre
Niclas Christoffer
En svensk ungdomsroman, som jeg oversatte for Hoi Forlag. Det var lidt sejt, fordi 15-årige Simon indimellem har det rigtig skidt i bogen. Han spiller fodbold på højt niveau. Da en træner foreslår ham at tabe sig lidt, øjner Simon en mulighed for at få total kontrol over sit liv. I stedet sker det modsatte. Han hvirvles ind i et misbrug af mad, opkast, træning og piller, fjerner sig mere og mere fra sin familie og kæreste og bliver også dårligere til den fodbold, der ellers var hans store drøm. Men han er elsket. Han bliver opdaget og får hjælp, og langsomt kan han begynde at bearbejde sin ensomhed. Det er en svær, men vigtig bog, der viser, at også drenge er udsatte for BED.